Birkelandsskogen til Røde Kors hytten

Tur nr. 1- 20. september 2016

Anker med hakekors funnet ved et nedlagt gårdsbruk i Birkelandsskogen, Fana. Foto: Helge Arntsen

Denne gangen var det oppmøte ved Ytrebygda kirke i Blomsterdalen. Været var veldig bra for å være så sent på høsten, strålende sol og sommerlig temperatur. Tilsammen 13 deltakere hadde funnet veien gjennom rundkjøringer og ukjente veier i Fana og Ytrebygda.

Første stopp var ved et nedlagt gårdsbruk i Klettevegen hvor vi så på et ganske stort anker fra krigens dager. Det var støpt inn hakekorsmerke på ankeret, så det var ganske sikkert fra krigens dager. Det som vi vet med sikkerhet er at det ble tatt opp fra bunnen i Dolviken i Fana etter krigen og at det ca. 4 tonn tunge ankeret ble fraktet til sin nåværende plassering ved hjelp av en diger kranbil. Men hvilken båt det kan ha tilhørt er foreløpig ikke brakt på det rene. Spørsmålet er sendt videre til Sjøfartsmuseet og Forsvarsmuseet, men foreløpig er det ikke kommet noe svar.

Turleder trodde en stund at det kanskje kunne være fra den lette krysseren "Køningsberg", som ble bombet i senk 10. april 1940 ved Skoltegrunnskaien i Bergen og som etter krigen ble hugget opp i Bergensområdet. Men etter å ha studert bilder av båten da den var i tjeneste, ser vi jo at ankrene til den har en litt annen fasong.

Ferden gikk videre gjennom Birkelandsskogen på breie tømmerveier, så det var lett å ta seg frem. Dette er nå blitt et populært turområde både for tobeinte og firbeinte.

Turdeltakerne tar seg frem gjennom Birkelandsskogen på de breie tømmervegene som er anlagt der, og bakom suser skogene. Håkon Tvedt fremme til venstre i rød trøye. Foto: fru Bolstad.
Interiørbilde fra den stillige Røde Kors hytten på Grimseid. Reidun i lys t-skjorte var mester for steking av sveler. Ellers fra venstre dagerns turleder Svein J. Sandal, Egil Mollekleiv (kommandørkaptein), Leif Hitland og Håkon Tvedt.

Nærmere Grimseid kom vi over på asfalt, men her ute er det lite biltrafikk så vi hadde veien for oss selv. På denne siste etappen dukket det opp et og annet beboelseshus, og et av dem skal ha tilhørt en av Ylvis brødrene.

Så var vi fremme ved Røde Kors hytten "Kvila" på Grimseid og den bærer sitt navn med rette. Her var det godt å være, stilig interiør og flott terasse og fin utsikt over sjø og landskap. Her var stedet man kunne hvile. Dagens høydepunkt sto en av deltakerne for. Reidun stekte velsmakende sveler på takke, som kunne nytes med rømme og syltetøy. Et populert innslag!

Turdeltakerne samlet på terassen utenfor Røde Kors hytten "Kvila" på Grimseid klar til avmarsj. To av deltakerne hadde allerede lagt i vei og derfor ikke med på bildet. Foto: fru Bolstad. (klikk på bildet for å gjøre det større).
Brigadeveteranene studerer den gamle kanonen, som tydeligvis har sett bedre tider. Godt å vite at en representant fra Universitetet i Bergen som vil forsøke å finne ut av dens liv og lagnad. (klikk på bildet for å gjøre det større).

På veien tilbake kom vi forbi enda et krigsminne, men av noe eldre årgang. En gammel kanon som kanskje stammer fra begynnelsen av 1800 - tallet. Den skal ha blitt funnet innstøpt i en kai og brukt som fortøyningspåle. Snakk om nedtur. Men nå skal vistnok en ansatt på UiB forsøke å nøste opp denne historien. Så kanskje får vi vite mer med tid og stunder.

Tilbake på parkeringsplassen ved Ytrebygda kirke var alle enige om at det hadde vært en fin tur. Heldig med været og ingen skadde. Hva mer kan man forlange.

Takk til fru Bolstad for fine bilder. 🙂

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.02 | 18:18

Var i mike på Setermoen 68-69 er det noen bilder fra den tiden

...
12.05 | 18:58

Skulle hatt noen av mine romkamerater med i brigadeveteranene, men corona er ikke snill med oss og årene krever også offer så folk faller dessverre fra.

...
07.05 | 13:11

Tjenestegjorde i Mike-batteritet i Feltartilleriet på Setermoen i 1970. Jeg kunne tenkte meg å ta en tur til Setermoen nå og kan jeg få besøke leiren jeg var i?

...
29.09 | 12:14

Jeg synes at den/de som har sett opp disse sidene fortjener stor takk. Her kan man bla seg tilbake til historier fra vår ungdoms beste tid, og mye mer.

...
Du liker denne siden